Svar på kommentarer.

Frida: Kan du skicka din mejladress så jag får din mejl igen? Det var så längesen vi pratade. Blev jätteglad när du gav livstecken genom kommentaren.


Ronja: Tack för dina frågor! Jag ska försöka svara så gott jag kan.

Varför valde du socionomutbildningen?
Jag läste upp gymnasiebetygen på folkhögskola. Där hade vi "tema" i ämnena religion, samhällskunskap, naturkunskap och historia. Det innebar att för varje temablock fick vi ett tema, och fick därefter välja inriktning på arbetena individuellt. Efter ett tag uppmärksammade min lärare mig på att jag nästan enbart, vad temat än var, valde inriktningar kring människor sociala situation. Det var så jag kom på att jag är väldigt intresserad av sociala frågor, och hur människor har det. Sen gjorde jag ett test på AF's hemsida som även det visade att jag skulle jobba med människor. Min klassföreståndande förslog socionom, och jag valde det för att då får man jobba med människor och det är ju ett väldigt brett yrke, många möjligheter när man tagit examen.

Vad har du för tankar inför framtiden efter universitetet?
Jag har inte riktigt tänkt så långt, eller jo, det är klart jag har. När jag läste termin ett var jag helt inne på att bli kurator på en skola. Nu vet jag inte riktigt, nu tycker jag det skulle vara intressant att vara biståndshandläggare till en början. Eller socialsekreterare och arbeta med ungdomar. I det långa loppet tror jag att jag kanske vill arbeta med utsatta flickor eller kvinnor. Men det visar sig, det är över 2½ år kvar tills min examen. Och som sagt var är ju yrket så brett, så man kan jobba med så många olika saker, och kanske byta jobb efter ett tag.

Är kurserna roliga hittills? Vilken har vart din favorit?
Jaa, jag älskar kurserna. Allting vi läser (nästan, vetenskapliga metoder är inte direkt min favorit) är intressant. Men den kursen jag gillat bäst hittills är den vi läst den här terminen. "Professionell handläggning och dokumentation inom socialt arbete". Den är så konkret, det är verkligen sådant man får arbeta med när man kommer ut i arbetslivet sedan, och jag känner redan att jag har lärt mig SÅ otroligt mycket som jag kommer ha nytta av i framtiden. Men även kurserna på termin ett, där vi fick lära oss om olika teorier och gå ut och göra fältrapporter, var intressant.

Lycka till med din socionomstart till hösten! Hör gärna av dig om det är något mer du undrar över, så ska jag svara efter bästa förmåga. :]

Tentan älskar mig också?

Jo. Såhär någonting var min liknelse. Man lägger ner en massa känslor och tid på någon i ett förhållande. Samma sak med tentan, man pluggar till den, tänker på den massor. Sen kommer man till en punkt i förhållandet där man vill gå steget längre i relationen. Det kan likställas med att man skriver tentan. I förhållandet kanske man säger "Jag älskar dig", det är när man sitter och gör sitt bästa i skrivsalen. The moment of truth kommer sedan. Antingen säger den man sagt man älskar det tillbaka (=man får G på tentan), eller så kanske personen blir vild och galen och skriker "jag älskar dig med, jag vill gifta mig med dig, jag vill spendera hela mitt liv med dig!" (=man får VG) eller så kanske personen säger "Jag vet inte riktigt, jag tror inte jag har så starka känslor för dig, det har varit kul men det är allt". I det sista fallet är det ett stort fett Underkänt på tentan.

Jag är inte riktigt säger på om min tenta älskar mig också. Faktiskt, om jag får G så är det inte med mycket marginal dessvärre. Det var fyra frågor på tentan. Vardera kunde man 5 poäng på, maxpoäng var alltså 20. För att få VG krävdes 16 och för att få G krävdes 11 poäng. Gränsen för G var inte så hög, kan tyckas, men jag undrar jag om jag ens lyckades få ihop så pass. Det var en fråga jag var helt lost på. Alltså rök i princip 5 poäng där. Och jag undrar om jag svarat så utförligt på de andra tre frågorna att jag blir godkänd.

Tre veckors vånda väntar nu i väntan på resultatet. I'm not so sure... Ställer in mig på omtenta i maj så blir det inte lika jobbigt att mötas av ett "U" när jag hämtar ut den.

Salstenta.

Snart är det dags för tentahelvetet. Ska gå redan om en halvtimme. Vilket kommer innebära att jag kommer vara där nästan en timme för tidigt. Men jag är sån. Hellre för tidig (helst mycket för tidig) än att riskera att komma försent. Kommer man försent får man ju inte ens skriva tentan, så just idag är det extra viktigt att vara i tid.

Usch vad jag är nervös. Jag vill bara få G. Det känns lite som ett förhållande det här. Har investerat massor av tid och känslor (ångest, hopp, förtvivlan) i tentan och tänk då om jag inte får något tillbaka. (Om jag får underkänt). Den liknelsen lät mycket bättre i mitt huvud, det kanske är på grund av nervositeten som jag inte riktigt kan formulera mina tankar nu. Hjälp, tänk om det blir så på tentan också? Att det står still i huvudet. Att jag vet vad jag vill få fram, men inte lyckas, eller inte hittar referenser i böckerna fast jag egentligen borde ha koll på dem, så mycket som jag läst de senaste dagarna.

Jag skriver ikväll eller imorgon. Säger vad jag fick för känsla. Antagligen vet man redan efter man skrivit tentan hur det har gått. På ett ungefär iaf. Särskilt om det går käpprätt åt helvete. Men det gör det inte i mitt fall, säger vi. Positiva tankar nu.

Aaaaaaaaaaah.

Tentaångest.

Vad är egentligen "tentaångest"? Ordet använts flitigt i statusuppdateringar på Facebook. Och även av mig själv. Ändå känner jag mig rätt lugn, efter att ha tittat på gamla tentor. Fast samtidigt hur stressad som helst. Det är mycket jag borde hinna läsa innan fredag 14:15 fortfarande. Och tänk om jag läser på fel saker? Tänk om det kommer frågor helt olika den typ av frågor på de gamla tentorna? Det blir två heldagar av läsande nu. Seriöst. Jag ska låta bli att logga in på msn och Facebook helt och hållet tror jag. Eller internet öht. Det finns så många distraktioner. Har läst hur många meningslösa bloggar som helst idag, bloggar jag aldrig annars skulle ägna en sekund åt. Bara för att skjuta upp läsandet, ta paus i läsandet osv. Nej, imorgon och på torsdag blir det självdisciplin. Jag tycker inte det är pinsamt eller så, som en del verkar tycka, att få U på en tenta. Men jag vill bara inte behöva sitta och skriva i sex timmar till, en gång till, eller vänta på att bli godkänd i delkursen ända tills omtentan varit. Så jag ska fan fixa G. Även om det innebär no Facebook. Vilket förövrigt kan vara nyttigt.

Börjar bli gammal.

Det är ju tur att man är så konsekvent... Eller inte. Jag pallar väl inte sitta ensam i "sockerlådan" fredag, lördag och söndag så jag tar tillbaka det där om moget beslut och inte träffa pojkvännen förrän efter tentan. Och jag KAN faktiskt plugga hos honom, det gjorde jag ju första månaden utan problem när jag pendlade därifrån. Plus att om jag är hemma blir det ändå inte att jag pluggar all min vakna tid.

I alla fall, idag fyller jag år. 24 år. Börjar känna mig rätt gammal, haha. Det innebär att jag är 26, ska fylla 27, när jag tar socionomexamen. Fast när jag säger det så låter det inte så gammalt. Då har jag ändå tid på mig att skaffa ett jobb, jobba ett tag och sen kanske det är dags att tänka på barn där någongång runt 30-sträcket. Fast det löser sig säkert automatiskt då. Det blir ändå aldrig som man tänkt sig.

Födelsedagen kunde ha varit bättre, men även sämre. Den började med att jag var död av trötthet när klockan ringde 07:20 imorse, för jag sovit dåligt. Tog mig ändå iväg till en föreläsning om vetenskaplig metod. Av en lärare som faktiskt har kommenterat min blogg, lite rolig kuriosa kanske. :] Efter föreläsningen grupparbetade vi. Kursens mest värdelösa uppgift hittills, jag blev så himla irriterad på den. Den var hur luddig som helst, och knappt ingenting fick man att gå på. Vi skulle göra en narrativ analys av ett kort uttdrag av en intervju. Skrapa ihop 2 A4 skulle man, men det var ju typ stört omöjligt. Hade det varit en individuell uppgift hade jag misslyckats kapitalt. Tur att man har en grupp vissa gånger, sex hjärnor är definitivt bättre än en. På seminariet om vetenskaplig metod, som är nästa tisdag, ska gruppen dessutom redovisa uppgiften muntligt i ca 20 minuter. Och jag lovar att hur mycket vilja man än har att försöka prata om den i tjugo minuter, så går det inte. Men vi hoppas på att det är fler grupper som inte fått ihop så mycket. Jaja, det värsta som kan hända är väl att vi får komplettera, och man FÅR väl faktiskt kritisera vissa grejer i kursen?

Sen hänger borde-tentaplugga-så-mycket-jag-hinner-molnet ständigt över mig. Jag har börjat, men jag blir stressad när jag tänker på hur mycket det är att läsa ännu, och vad som egentligen är relevant information inför tentan. Imorgon ska jag åka ner på stan och köpa överstrykningspennor och sådana där små färgglada lappar, så att jag kan börja märka ut sidor och stycken som är av intresse.

Ska även en sväng till Systembolaget och köpa lite alkoholhaltiga drycker. Det är klassfest på torsdag. Det kan nog bli bra, tror jag. Jag vet ärligt talat fortfarande inte exakt vilka som går i klassen eller inte. De flesta seminarierna vi haft hittills har vi haft i halvklass, så jag har egentligen bara stenkoll på vilka andra fem som går i min studiegrupp, och halvt koll på de andra två grupperna som vi har när det är halvklass-seminarier. Så jag ska ta tillfället i akt att lära mig allas namn och ansikten på festen. Jag är jävligt bra på att minnas människor egentligen, behöver bara höra ett namn och se ett ansikte en gång så har det fastnat sen. Bäst då att jag inte dricker för mycket alkoholhaltiga drycker, jag har hört att alkohol kan påverka minnet. ;]

Är väldigt trött nu, så jag ska ta mig till sängen och läsa i Socialstyrelsens bok om Handläggning och dokumentation inom socialtjänsten tills jag somnar. Imorgon är det föreläsning, även den om vetenskaplig metod, men med en annan föreläsare än idag, han vi ska ha på seminariet om en vecka, mellan 09:15 och 12:00. Jag vet att jag sa att jag inte skulle gnälla över att börja 09:15, men faktiskt, det är tidigt nu! Allting är relativt!

Svar på kommentarer.

Bloggdesignen är under konstruktion. Det ska inte vara moderelaterade bilder längst upp när det är klart. Inte nog med att detta är en blogg om universitetsstudier, utan mode är så långt ifrån mina fritidsintressen man kan komma. Tyvärr kan jag inte ändra design själv, så jag väntar på att den snälla människan som hittills hjälpt mig har tid att fixa det sista. Så länge får väl folk förknippa mig med högklackade skor då...

Skulle ju svara på ett par kommentarer jag fått. Till Stina vill jag mest säga att det är trevligt att någon vågar presentera sig, så att åtminstone ett nummer i statistiken inte är anonymt. Till Emma angående frågan om forumspel. Jag vet tyvärr inte. Det är två år sedan jag gick termin ett, och jag minns att jag missade forumspelen och fick istället göra en skriftlig komplettering. Vad jag dessvärre inte minns är vad mina dåvarande kurskamrater berättade om vad forumspelen innebar, men jag kan tänka mig någon form av rollspel? I alla fall minns jag att de jag pratade med sa att dagen med forumspelen var en av de roligaste dagarna på hela terminen, så det blir säkert kul för dig längre fram :]

Snart är det handledning med läraren för våran grupp. 14:15-15:00. Det är så drygt att vänta på att ge sig iväg, tycker jag. Efter handledningen ska jag åka till Karlskoga och pojkvännen över helgen. Sen ses vi inte mer förrän efter tentan, dessvärre. Jag har tagit det mogna, men oerhört tråkiga, beslutet att vara hemma nästa helg och tentaplugga. Ser fram emot när tentan är skriven, då blir det ganska lugnt ett tag eftersom det är påsk och så. Fast det är ju två veckor tills dess. Nu orkar jag inte sitta och vänta och vara rastlös särskilt mycket längre så jag tar väl mitt pick och pack och går till universitetet och väntar där istället.

Laborationer.

Jag vet, jag är jättedålig på att uppdatera här. Önskar jag kunde säga att det är för jag använder varenda lediga stund till att plugga, men då skulle jag ljuga... Jag hinner ju med en hel del Facebook, tv-spel, filmer och att umgås med pojkvännen också, så egentligen borde jag kunna uppdatera här lite oftare.

I alla fall ska jag svara på Stinas och Emmas kommentarer i ett eget inlägg imorgon, men just nu tänkte jag bara ge ett litet livstecken. Och passa på att skriva att de senaste dagarnas grupparbetande har varit hur roligt som helst. Jag är nog inte ensam i gruppen om att ha skrattat så jag fått kramp i magen/nästan börjat gråta av skratt. Anledningen till detta har varit att vi inför morgondagens seminarium om utredningsmetodik, har gjort ett antal laborationer. Laborationerna har syftat till att visa hur olika människor uppfattar saker, och att ens eget minne sviker mer än man tror.

En av dagens laborationer var roligast. En i gruppen (i vårat fall var det jag) skulle skriva/hitta på en berättelse som var ungefär fem minuter lång, som skulle innehålla olika karaktärer, tidpunkter och platser. Jag blev därmed person A och fick i uppgift att läsa upp berättelsen för en annan gruppmedlem, person B. De andra i gruppen fick inte vara i rummet under tiden. När jag berättat för "B", kallade vi in "C" och B fick återberätta ur sitt minne för C, samtidigt som A (jag) skulle anteckna vad som skiljde sig i B's version emot originalberättelsen. Sen fick "D" komma in i rummet och "C" skulle berätta ur SITT minne, medan A och B antecknade ändringarna. Ni fattar grejen va? Så fortsatte vi tills alla i gruppen fått berätta/fått berättat för sig. Det var så jävla roligt, det var så mycket som ändrades och berättelsen blev kortare och kortare ju fler som återgav den. I slutändan hade huvudpersonernas namn ändrats, platser hade ändrats, viktiga delar hade utelämnats och falska detaljer lades till. Haha, fy fan vad lite man kan lita på sitt eget minne alltså! Dock var det intressant att vissa saker i berättelsen kom ALLA ihåg. Ja, det var roligt i alla fall.

Imorgon är det alltså delkursens näst sista seminarium (nummer 6 av 7), i utredningsmetodik. Därefter ska jag gå hem och börja tentaplugga på allvar, våran första salstenta är bara drygt två veckor bort. Det är lite panikartat, och det går inte att skjuta upp det seriösa tentapluggandet längre.

Och nu ska jag, i brist på skrivare, fortsätta skriva av gruppuppgiften (2½ datorskrivna A4-sidor) för hand så jag kan ha den som underlag imorgon på seminariet. På tiden att införskaffa en skrivare snart känns det som, måste göra det nästa gång CSN och lönen kommer. I och för sig finns det ju skrivare i biblioteket men jag har glömt bort hur man ens använder datorerna där och skriver ut. Det går väl att lära sig igen förstås, men alla gånger jag tänkt testa har varenda dator varit upptagen. Plus det är bekvämare med egen skrivare. Tills dess - kramp i handen.

RSS 2.0