Beskrivning av min praktikplats.

Ja, vad projektet går ut på och vad vi får göra. Först och främst måste jag väl skriva att det klassas som samhällsarbete, det vi gör, det är det vår praktik handlar om. Vi är i ett utsatt bostadsområde med mycket arbetslöshet, sociala problem och nyanlända invandrare. Det långsiktiga målet är integration, men det är ju inget man fixar på 20 veckor direkt, även om vi siktar på det i längden.

Förra hösten fanns det en annan studentgrupp här, som gjorde enkätundersökningar och intevjuade de boende för att ta reda på vad de ville ha och vad deras önskemål var. Vi började terminen med att läsa deras rapport, som var typ sjuttio sidor tjock. I den hade de kommit fram till vad invånarna ville ha för att området och deras situation skulle bli bättre, och vi utgick ifrån det när vi började. Bland annat ville de att barnen skulle få läxhjälp och kostnadsfri sysselsättning, och att konflikter på gården skulle minska och att gemenskapen skulle öka. Så det var det vi satte tänderna i.

Så vi har bland annat startat upp läxhjälpsaktivitet för barn, två dagar i veckan. Då kommer de till vår lägenhet och gör det. Det glömde jag förresten skriva, att vi har en lägenhet som hyresbolaget tillhandahåller oss. Vi samarbetar mycket med hyresbostäder, som är en av våra uppdragsgivare. Våra huvudmän är dock socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden. Vi har en handledare som arbetar på socialtjänsten, och henne träffar vi minst en gång i veckan, och har enskilda samtal med när behovet finns. Vi har även en handledare ifrån universitetet, som vi träffar en gång i månaden, bland annat för handledning angående grupprocesser.

Avståndsmässigt ligger vårt bostadsområde väldigt nära socialkontoret, och personalen på socialtjänsten är jättevälkomnande mot oss och vi har fått gå runt i grupperna, varit med på olika möten och gjort studiebesök där. Så även om vi är i ett "flummigt projekt" får vi med oss den biten också. Vi har exempelvis gått med fältgruppen, utredningsgruppen, mottagningsgruppen osv. Jag var med en heldag på öppenvård för missbruk, man får bestämma studiebesök vart man vill, vilket jag ser som en stor fördel med det här projektet också. Man får iofs göra studiebesök på "vanlig" praktik också, men jag tror inte det blir lika mycket och varierande som här. Vi får se och uppleva så många olika bitar, utöver projektet.

Vi har också i samarbete med hyresbolaget anordnat en matkväll där frivilliga personer ifrån området fick ställa upp och laga mat ifrån sin kultur. Tio personer ställde upp och på matfesten kom det runt 80 personer. Finns artiklar om detta i lokaltidningarna, som var där och intervjuade oss och gjorde reportage om kvällen.

Jaa, vad gör vi mer? Just nu har vi börjat dra igång lite djupintervjuer med invånarna, i syfte att öka vår kulturkompetens, veta hur invånarna ser på integration och sammanställa intervjuerna i den rapport som vi ska skriva åt socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden. Vi ska även intervjua politiker och andra tjänstemän för att försöka få reda på lite mer konkret hur kommunen arbetar med integration.

Jag har säkert glömnt nämna en massa saker. Kanske ska skriva lite tydligare, att vi har ju samtal och så. Med de boende. Både med barn och vuxna. Så den biten får vi ju också, samtalsbiten, övning i kommunikation. Det kommer fram olika saker, så även om det här är samhällsarbete så får vi ju öva på den individinriktade biten också. Och det är ju självklart, att man måste lära känna individerna för att kunna motivera till engagemang, och vi har fått bra relationer med många och jag känner i alla fall att jag har haft bra samtal då jag fått tillfälle att praktisera det vi läst om, kommunikationsmässigt. Sedan skiljer det sig ju från en vanlig praktik, på det sättet att vi får hålla i samtalen själva och får ingen feedback av en observerande handledare. Men det är ju bra på sitt sätt, då får man lära sig att lita på sig själv lite mer på något sätt.

Vi försöker ju också samverka med olika instanser och verksamheter och föreningar, så mötesvana på en lite mer "strikt" nivå får vi också. Det är alltså alltifrån ett "Tjaa, what's up?" på gården till att på ett professionellt sätt företräda invånarna och deras behov och göra ett bra intryck på chefer och politiker.

Jag har säkert ändå glömt att ta upp något, det har hänt så mycket, jag har lärt mig så mycket och det är inte ens slut än, det är drygt åtta veckor kvar. Kan väl säga att det är lite speciellt att arbeta i projektformen med fria tyglar (i princip, inte helt dock), men det blir vad man gör det till. Man har verkligen chans att komma med egna idéer och se dem bli verklighet.

Den här praktikplatsen har gett i alla fall mig, så otroligt mycket. Som sagt var både i att få öva på saker vi tidigare läst om, men även i ett personligt utvecklingsplan.

Jag är helt klart jättenöjd, och jag hoppas verkligen att fler studenter vågar söka sig till detta så att den felaktiga negativa bilden kan suddas ut.

Hoppas inlägget är till hjälp Madina, och eventuellt andra T4:or. Ni får gärna lämna en kommentar och fråga mer om ni skulle vilja.

Imorgon kväll.

Har fått en kommentar ifrån Madina, som är T4:a, och blivit tillfrågad att berätta om projektet i Karlskoga. Jag lovar att författa ett sådant inlägg imorgon! Har ju tänkt göra det länge, bra att få en spark i arslet nu då :) Senast imorgon kväll finns det här!

Karlskoga områdesutveckling, SÖK! ;)

Vet att sökperioden för de som ska ha praktik under vårterminen pågår just nu. Vore det då inte lägligt att publicera informationen om min praktikplats här, ifall några T4:or läser, och än en gång passa på att puffa för platsen och att den är kanonbra? Trots att det är ett projekt, eller kanske tack vare det. Halva min praktiktid har nu gått, tio veckor, och jag har lärt mig SÅ oerhört mycket. Mycket personlig utveckling har jag fått också, just eftersom jag arbetar i grupp och under fria former. Så, SÖÖÖÖK så att projektet kan leva vidare till våren!

Och just det, OM det finns T4:or som läser detta och är intresserade, tveka inte att slänga iväg ett mejl till mig så kan jag ringa upp er och berätta mer detaljerat. Min mejl står ju på VFU-torget om ni går in på "Länk till VFU-plats" under beskrivningen av platsen. Mina initialer är MV.

Och nedan följer beskrivningen, för de som inte går T4 och kan se den via VFU-torget:

---

Vill du få möjlighet att påverka och göra skillnad i människors liv? Vill du knyta kontakter samt erhålla viktiga kunskaper och erfarenheter, som kommer att vara till stor nytta i din framtida yrkesroll.

Vi kan erbjuda dig möjlighet att i praktiken träna dina färdigheter i det sociala arbetet. Det handlar bl.a om en av de viktigaste grundstenarna – samtalet. I projektet kommer du att möta människor med olika etniskt ursprung, i enskilda samtal, i gruppsamtal och i större sammanhang med många olika kulturers delaktighet i samtalet.

Under vårterminen 2010 startade Karlskoga Kommun ett projekt, riktat mot ett specifikt område i kommunen projekt ska nu vidare in i nästa fas. Med stöd av erfarenheter från tidigare projektgrupper kommer du, tillsammans med 3 - 4 socionomstuderande, att vidareutveckla projektet.
I praktiken innebär det att du tillsammans med boende i området och olika samhällsaktörer kommer att starta olika typer av förändringsarbeten. Exempel på det kan vara; grupper för läxhjälp till barnen, gruppverksamhet för ökad kunskap om olika kulturer, skapa boenderåd osv.

Under professionell och pedagogisk processhandledning från såväl verksamma i kommunen, som från lärare på Örebro universitet, ges du goda möjligheter att utveckla en värdefull yrkeskunskap och yrkesidentitet.

Vi tror att du har egenskaper såsom flexibilitet och initiativrikedom. Att du är välformulerad i tal och skrift samt att demokrati och integrationsfrågor är viktiga för dig.

Vi ser fram mot att träffa dig för en intervju.

Varmt välkommen önskar Karlskoga Kommun.

RSS 2.0