Andra universitetsveckan.

Det kanske är på tiden att skriva ett nytt inlägg här nu, det var visst över en vecka sedan sist. Andra universitetsveckan är nu avklarad. Att jag inte uppdaterat socionombloggen beror på att det är mycket tankar och reflektioner (och även minnen sedan termin ett för två år sedan, mer eller mindre bra sådana) som har kommit upp till ytan sedan det hela drog igång på allvar. Då har jag prioriterat att skriva av mig i min privata dagbok. Vilket jag har skrivit så gott som dagligen i över åtta år, det är alltså en väldigt viktig grej för mig och den måste alltid få komma i första hand om jag måste välja.

Men i alla fall, jag ska försöka bättra mig och åtminstone ge korta uppdateringar i den här bloggen också. Veckan som gått nu har inte inneburit några obligatoriska träffar på universitetet, men varje dag har innehållit grupparbete eller föreläsningar. Har inte så mycket att skriva om det direkt.

På måndag är terminens första seminarium. Grupparbetet om förhandsbedömning som vi åstadkommit ska redovisas muntligt, men bara i ca tio minuter. Ingen fara. Jag ska nöta in det jag har att säga imorgon. Jag är hemma i Hällefors, jag kom hit igår. Alla trodde därför att jag skulle jobba, att det var anledningen till att åka hem. Men så var det inte. Visserligen jobbade jag en kvällstur igår, men den fick jag inte reda på förrän efter jag åkt hem redan. Jag ville helt enkelt komma hit för att få lite studiero. Inte för att jag säger att jag inte får det hos T, men det är ju lite si och så med självdiciplinen än så länge. Det finns fler distraktionsmoment hos pojkvännen än här.

I alla fall sabbades gårdagens planer på att plugga i och med jobbet jag fick. Desto mer blev det att göra idag. Vi har även en individuell uppgift som ska lämnas in på måndag. Den bestod av att på ett självständigt och sammanfattande vis redogöra för fem kapitel i boken "Barnavårdsutredningar - En kunskapsöversikt". Jag trodde det skulle ta max tre timmar att få ihop, särskilt eftersom jag redan läst igenom alla kapitel förra helgen och i veckan under grupparbetet, men jag bedrog mig. Jag började vid 12-snåret idag, strax efter 18 var jag klar. Det tog alltså dubbelt så lång tid som jag beräknat. Haha. Det märks även att jag är bra ringrostig när det gäller att plugga, men att jag även fått lite hjälp av distanskursen i marxism under hösten.

Hur som helst är det skönt att jag är klar nu. (Nåja, sånär som på lite finputs och att skriva ut det). Och att jag tvingade mig själv att ta nästan en heldag och inte bara göra hälften och spara resten tills imorgon som jag var frestad att göra. Jag vet inte vart jag läste det, men ganska nyligen läste jag tips om självstudier någonstans. Det stod att man skulle sätta på sig kläder man brukar ha när man är någon annanstans än hemma, och att man skulle sätta sig på ett ställe i bostaden där man vanligtvis inte sitter med datorn eller teven. För att på så sätt känna att man verkligen "jobbar" och inte blir distraherad eller förknippar platsen med något annat.

Så jag satte på mig jeans (och hur bekvämt är det att ha när man bara är hemma liksom?) och tog mina saker och förflyttade mig till ett annat rum. Det fungerade faktiskt hur bra som helst. Mycket bättre än när jag förra helgen försökte plugga i mitt rum, här där jag har datorn och gör i princip allting i vanliga fall. Den taktiken ska jag fortsätta med, men jag vet inte riktigt hur det ska gå till när jag flyttat in i min studentlägenhet på 22 kvadratmeter sedan. Då blir ju ställena att förflytta sig till ganska begränsade. Men det löser vi då.

Imorgon ska jag som sagt var finputsa den individuella uppgiften, öva det jag har att redovisa på måndag, skriva ihop ett gruppkontrakt för min grupps räkning och även börja läsa litteratur och spåna på frågorna inför nästa gruppuppgift.

Enda sovmorgonen.

Igår var det två föreläsningar, av samma föreläsare. En före lunch och en efter. Jag suktar efter en mini-PC så jag slipper skriva för hand, antecknade nästan tio sidor igår. Min hand gillar inte den, den får kramp. Åt även lunch med en ny kurskamrat. Vi åt på... hmm, heter restauragen Etage? Den pasta-restaurangen som ligger i Teknik-huset i alla fall. Nu åt ju jag bara en av pastasåserna, men jag tyckte inte det var värt 50:-. Dock ska jag inte döma ut den, för de andra såserna kanske var jättegoda. Men får jag i framtiden välja mellan den restaurangen och Kraka, väljer jag vegetarisk buffé på den sistnämnda, utan tvekan.

***

Idag fick jag veckans enda sovmorgon, till kvart i tio fick jag sova, sedan vaknade jag av att de väsnades med en grävmaskin eller något, för de renoverar lägenheten under T’s. Men kvart i tio räcker väl. Imorgon och på söndag börjar jag jobba 07.30 så i helgen får jag inte sova. Eller ta det lugnt. Åkte hem till Hällefors med buss i eftermiddags. Har hämtat ut min kurslitteratur som kom idag. Woho, den kom! Jag tar tillbaka allt dåligt jag skrivit om adlibris, för tydligen räknade de inte den dagen jag skickade beställningen som en vardag. Alltså höll de sitt löfte och skickade inom fem vardagar.

Nu kan jag plugga. Efter jobbet imorgon (och eventuellt en liten, liten powernap ifall jag skulle vara jättetrött om jag sover dåligt inatt), då jävlar. Då blir det begrava näsan i böckerna. Kurslitteraturen kostade mig förresten 3181:-. Jag köpte allt nytt, vilket kanske inte är helt nödvändigt. Men jag motiverar det med att jag inte hade tid att försöka få tag på böckerna begagnat, och att jag kunde unna mig det för jag får lön för december snart. December som innehöll en massa storhelgs-OB då jag jobbade i princip hela julen. Fast i framtiden ska jag leta begagnat, men då har jag ju tid på mig och vet lång tid i förväg vilka böcker som krävs.

Och nu ska jag sova så jag orkar upp kvart över sex.

Kurslitteraturen! ;(

Aaaah, jag blir galen! "Redan?" kanske ni tycker nu, tre dagar in på terminen. Men det jag blir galen på är att jag inte fått min kurslitteratur än. Jag beställde i torsdags förmiddag, så fort jag hade fått tag i kurslitteraturlistan. Från adlibris. Skickas inom 2-5 vardagar stod det, så det var ju lugnt tänkte jag. Det är bara det att idag har det gått fem vardagar. Torsdag, fredag, måndag, tisdag, onsdag. Och de har inte skickat böckerna än. Senast imorgon måste de skicka, då kommer det fram på fredag och allt är lugnt. Då har jag hela helgen på mig att läsa. Ska nämligen ha läst en massa på egen hand inför gruppträffen på måndag. Skickas det inte imorgon blir jag arg! Och vet inte riktigt vad jag ska ta mig till. Jag vill inte börja terminen med att inte kunna bidra till grupparbetet.

En liten reservplan har jag. Imorgon är det två föreläsningar och jag slutar klockan 15. Då kan jag ringa T och be honom logga in på mitt adlibris-konto för att se om det skickats. Annars får jag åka till stan i Örebro och kolla om de viktigaste böckerna finns på Akademibokhandeln. Är det förresten någon som vet vart Akademibokhandeln på universitetet blivit av? Den låg inte där den låg när jag pluggaste sist. Googlar man står det att det ska finnas en där. Hmm?

Men fan, jag vill ha mina böcker. Pronto. Idag har det inte varit några föreläsningar och ingen gruppträff, och jag har inte kunnat plugga. Det har känts stressande och frustrerande. Har varit rastlös och inte kunnat njuta av en "ledig" dag. Varit nere på stan i Karlskoga, och stekt pannkakor åt T. Kunde ju ha botat min rastlöshet med att göra klart det sista på Marx-kursen som avslutas på lördag. Egentligen avslutas den med ett seminarium i Motala, men det är så jävla mycket nu. Har universitetsplugg att göra, måste hem och börja packa inför flytten den 15:e och så ska jag jobba i helgen. Så jag har fått en till skriftlig uppgift att göra istället, så jag behöver inte ta mig till Motala. Det är skönt, men samtidigt tråkigt för det hade känts mer som ett avslut att vara där på plats och höra de andras reflektioner muntligt, kunna ställa frågor om saker man inte förstått. (Vilket för min del är ganska mycket, haha, en del av Marx teorier har varit lite luddiga tycker jag).

Håll tummarna för att Adlibris sköter sig och skickar imorgon.

Termin 2.

Jodåsåatte. Nu är jag officiellt socionomstudent igen. Dagen har varit bra. Eller, jag fick bra vibbar redan när jag registrerade mig i onsdags. Ännu bättre kändes det när schemat kom upp på mitt konto på studentforum i torsdags (vilket även innebar att registreringen var fullgod, jag nojade lite över det i onsdags eftermiddag eftersom mitt namn inte stod med på listan när jag skulle regga mig, och jag fick skriva dit mig själv) och jag såg att jag skulle få läraren som jag hade i delkurs 1 första terminen. Jag tycker hon är jättebra och jag gillade henne från start då. Så det var hur roligt som helst att se att hon skulle vara lärare för grupp E. Kände igen mig gjorde hon också, fast det i slutet av mars var nästan två år sedan hon var min lärare. Det trodde jag faktiskt inte, gud vad många elever hon måste ha haft sen dess... Fattar inte hur jag kunde få sådan tur att jag får ha henne som lärare en kurs till. :]

Förresten har jag inte skrivit att min kompis, L, som jag valde grupp E för att vi skulle hamna i samma grupp, avbröt termin 1 i höstas. (Den där meningen blev jättekonstigt formulerad, men jag är hur trött som helst så ni får ursäkta). Så vi går inte i samma grupp. Så jag kom till en helt ny grupp människor som redan känt varandra en termin, hur läskigt som helst ju. Dock har jag haft tid att smälta detta sedan november eller så, så det har inte varit någon jättefara. Plus att det kändes bra i den nya gruppen. Det hemskaste var när jag gick in i klassrummet (förlåt, lärosalen) och "alla" tittade på mig (kom in nästan sist också så alla satt redan ner) och säkert undrade om jag gått fel. Det fick jag för mig i alla fall, de kanske inte alls tänkte så. Och den lilla stunden varade ju bara några sekunder. Det gick till och med bra att presentera mig inför alla sedan och berätta om varför jag började igen och hur länge jag haft studieuppehåll. Plus att jag var inte den enda nya. Tre till var nya i grupp E. 

Men i alla fall, L började om på termin 1 idag, så jag får i alla fall träffa henne. Vi träffades på morgonen för att peppa varandra. 09.15-10 var det gemensam introduktion i Konserthallens aula. Sen träffades vi en snabbis igen, jag hade därefter hål till 13.15, men L hade en till introduktion till 12. Jag tog tillfället i akt och promenerade till Brickebacken för att titta om jag hittade dit (check) och för att kolla på lägenheten jag fått (check). (Från utsidan bara alltså). Det tog bara elva minuter att gå. Säkert kortare tid att gå tillbaka till universitetet igen, eftersom det var uppförsbacke på vägen dit. Det är väl det som är det bästa med lägenheten antar jag, att det ligger så nära. Annars vette fan... Hoppas det inte är för mycket festande där, och att jag inte får klaustrofobi på mina 22 kvm. Men det löser sig.

Sen mötte jag L igen, och vi gick till Kraka och åt vegetarisk buffé. Fast jag läst en hel termin förut har jag aldrig ätit i någon av universitetets restauranger innan. Premiär! Och det var asgott. Dock inget man kan göra varje dag, 60 kronor för lunch kanske inte passar en students budget.

Mådde lite illa när vi gått därifrån, inte för jag ätit för mycket, utan för det var dags för lektionen. Men det gick som sagt var bra. Läraren gick igenom lite, och sen blev vi indelade i par och fick prata om vilka förväntningar vi hade på kursen. Jag hade inte så många, mer än personliga, som att det blir skönt att komma in i studierna igen. Därefter blev vi indelade i de studiegrupper vi ska vara i hela terminen, och arbeta med ett fall. Den grupp jag hamnade i ska ha hand om ett ungdoms-fall. Det är perfekt. Jag är mest sugen på att arbeta med ungdomar när jag är färdigutbildad, som det känns nu, så det kunde inte bli bättre än att jag hamnade i en sådan grupp.

Och så slutade vi cirka klockan 15. Då väntade jag in L och vi tog bussen ihop till Resecentrum och jag klev på 504:an och åkte "hem" (till pojkvännen, that is). Hur trött som helst är jag just nu, som jag tror jag skrivit en gång redan, och jag kommer nog gå och lägga mig redan vid 21-tiden. T (pojkvännen) lagar just nu laxpasta åt oss. Lyx. Under tiden ska jag läsa lite i studiehandledningen så jag har koll.

Ciao.

Registrering.

Idag är det registrering. Det fick jag reda på hastigt och lustigt igår kväll. När jag anmälde att jag skulle börja läsa igen fick jag den 19:e som preliminärt registreringsdatum, så det var tur jag försökte få reda på datumet i tid. I alla fall, registreringen är mellan 10 och 15 men jag ska åka dit så jag är där vid 10 redan. Ska träffa en kompis som ska registrera sig för termin 1. Jag har inte helt och hållet koll på vart den är och inte hon heller, så det kan vara skönt att vara två och irra.

Är trött som fan, har varit uppe sen klockan 03:55 (somnade 00:30). Åkte med pappa till Karlskoga, han jobbar här och jag har min pojkvän här. Nämnda pojkvän vaknade när jag försökte smyga in, och sen kunde ingen av oss somna om. I alla fall, det är närmre och billigare att ta bussen från Karlskoga till Örebro än det är från Hällefors. Kommer nog våldgästa honom en del innan jag fått lägenhet i Örebro. Vilket jag redan iofs fått i praktiken, har fått erbjudande om fem stycken. Tre av dem står jag som nr 2 på, och två av dem är jag först i kön. Alla fem har inflyttningsdatum 15:e februari, och alla ligger i Brickebacken vilket är perfekt. Får se bara vilken av dem det blir. Tills det pendlar jag.

Lite nervöst är det att besöka universitetet igen efter så lång tid, men mest spännande. Efter registreringen återstår bara att försöka få tag på ett schema så jag vet när och vart jag ska befinna mig på terminsstarten på måndag. Det verkar dock lättare sagt än gjort. Har fått en länk till schemasök-sidan på Oru's hemsida, men antingen är jag dum eller så buggar det, för jag får inte fram något schema där. Nu hoppas jag på att mitt konto på studentforum kommer få ett schema efter jag registrerat mig. Just nu kan jag bara kolla socionomprogrammets gemensamma data.

Dags att duscha och göra mig klar, måste gå om femtio minuter.

RSS 2.0