Beskrivning av min praktikplats.

Ja, vad projektet går ut på och vad vi får göra. Först och främst måste jag väl skriva att det klassas som samhällsarbete, det vi gör, det är det vår praktik handlar om. Vi är i ett utsatt bostadsområde med mycket arbetslöshet, sociala problem och nyanlända invandrare. Det långsiktiga målet är integration, men det är ju inget man fixar på 20 veckor direkt, även om vi siktar på det i längden.

Förra hösten fanns det en annan studentgrupp här, som gjorde enkätundersökningar och intevjuade de boende för att ta reda på vad de ville ha och vad deras önskemål var. Vi började terminen med att läsa deras rapport, som var typ sjuttio sidor tjock. I den hade de kommit fram till vad invånarna ville ha för att området och deras situation skulle bli bättre, och vi utgick ifrån det när vi började. Bland annat ville de att barnen skulle få läxhjälp och kostnadsfri sysselsättning, och att konflikter på gården skulle minska och att gemenskapen skulle öka. Så det var det vi satte tänderna i.

Så vi har bland annat startat upp läxhjälpsaktivitet för barn, två dagar i veckan. Då kommer de till vår lägenhet och gör det. Det glömde jag förresten skriva, att vi har en lägenhet som hyresbolaget tillhandahåller oss. Vi samarbetar mycket med hyresbostäder, som är en av våra uppdragsgivare. Våra huvudmän är dock socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden. Vi har en handledare som arbetar på socialtjänsten, och henne träffar vi minst en gång i veckan, och har enskilda samtal med när behovet finns. Vi har även en handledare ifrån universitetet, som vi träffar en gång i månaden, bland annat för handledning angående grupprocesser.

Avståndsmässigt ligger vårt bostadsområde väldigt nära socialkontoret, och personalen på socialtjänsten är jättevälkomnande mot oss och vi har fått gå runt i grupperna, varit med på olika möten och gjort studiebesök där. Så även om vi är i ett "flummigt projekt" får vi med oss den biten också. Vi har exempelvis gått med fältgruppen, utredningsgruppen, mottagningsgruppen osv. Jag var med en heldag på öppenvård för missbruk, man får bestämma studiebesök vart man vill, vilket jag ser som en stor fördel med det här projektet också. Man får iofs göra studiebesök på "vanlig" praktik också, men jag tror inte det blir lika mycket och varierande som här. Vi får se och uppleva så många olika bitar, utöver projektet.

Vi har också i samarbete med hyresbolaget anordnat en matkväll där frivilliga personer ifrån området fick ställa upp och laga mat ifrån sin kultur. Tio personer ställde upp och på matfesten kom det runt 80 personer. Finns artiklar om detta i lokaltidningarna, som var där och intervjuade oss och gjorde reportage om kvällen.

Jaa, vad gör vi mer? Just nu har vi börjat dra igång lite djupintervjuer med invånarna, i syfte att öka vår kulturkompetens, veta hur invånarna ser på integration och sammanställa intervjuerna i den rapport som vi ska skriva åt socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden. Vi ska även intervjua politiker och andra tjänstemän för att försöka få reda på lite mer konkret hur kommunen arbetar med integration.

Jag har säkert glömnt nämna en massa saker. Kanske ska skriva lite tydligare, att vi har ju samtal och så. Med de boende. Både med barn och vuxna. Så den biten får vi ju också, samtalsbiten, övning i kommunikation. Det kommer fram olika saker, så även om det här är samhällsarbete så får vi ju öva på den individinriktade biten också. Och det är ju självklart, att man måste lära känna individerna för att kunna motivera till engagemang, och vi har fått bra relationer med många och jag känner i alla fall att jag har haft bra samtal då jag fått tillfälle att praktisera det vi läst om, kommunikationsmässigt. Sedan skiljer det sig ju från en vanlig praktik, på det sättet att vi får hålla i samtalen själva och får ingen feedback av en observerande handledare. Men det är ju bra på sitt sätt, då får man lära sig att lita på sig själv lite mer på något sätt.

Vi försöker ju också samverka med olika instanser och verksamheter och föreningar, så mötesvana på en lite mer "strikt" nivå får vi också. Det är alltså alltifrån ett "Tjaa, what's up?" på gården till att på ett professionellt sätt företräda invånarna och deras behov och göra ett bra intryck på chefer och politiker.

Jag har säkert ändå glömt att ta upp något, det har hänt så mycket, jag har lärt mig så mycket och det är inte ens slut än, det är drygt åtta veckor kvar. Kan väl säga att det är lite speciellt att arbeta i projektformen med fria tyglar (i princip, inte helt dock), men det blir vad man gör det till. Man har verkligen chans att komma med egna idéer och se dem bli verklighet.

Den här praktikplatsen har gett i alla fall mig, så otroligt mycket. Som sagt var både i att få öva på saker vi tidigare läst om, men även i ett personligt utvecklingsplan.

Jag är helt klart jättenöjd, och jag hoppas verkligen att fler studenter vågar söka sig till detta så att den felaktiga negativa bilden kan suddas ut.

Hoppas inlägget är till hjälp Madina, och eventuellt andra T4:or. Ni får gärna lämna en kommentar och fråga mer om ni skulle vilja.

Kommentarer
Postat av: Madina

Hej! Tack för ditt inlägg, jag har definitivt blivit mer positiv till att söka till projektet och jag kommer förmodligen att göra det =).

2011-11-17 @ 17:00:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0